ANAYASA MAHKEMESİ’NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU
6 Aralık 2015Avukatın üstlendiği görevi yapmaması, aldığı paraya makbuz düzenlememesi…
7 Aralık 2015İçişleri Bakanlığı 2010/68 sayı ve 17/09/2010 tarihli “Tehdit alan kişilerin korunması” konulu genelgesi
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü
Sayı : B.O5.1.EGM.0.11.45209/ 17/09/2010
Konu : Tehdit alan kişilerin korunması
EGM GENELGE NO : 2010/68
BAKANLIK GENELGE NO : 2010/65
Bilindiği gibi; bazı cinayet, yaralama, tehdit, kurşunlama, mala zarar verme gibi olaylar sırasında veya sonrasında, kişiler ölümle tehdit edildiklerini ya da can güvenliklerinin bulunmadığını belirterek, korunmalarının sağlanması talebinde bulunmaktadırlar. Bu tür talepler doğrudan kişiler tarafından yapılabildiği gibi; adli ya da idari makamlar aracılığıyla da gelebilmektedir. Bu taleplerin yerine getirilmesi konusunda 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 1 ve 2. maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 inci maddesinde genel hükümler yer almakla birlikte, yapılacak işlemlere ilişkin açıklayıcı hükümler bulunmamaktadır. Bu konuda sadece 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 20 nci maddesi gereğince çıkarılan Koruma Hizmetleri Yönetmeliğinin, korumaya alınabilecek kişilerin düzenlendiği 10 uncu maddesinde “çeşitli sebeplerle can güvenliklerinin ciddi ve harici tehdit altında olduğu anlaşılanların, talepleri halinde korumaya alınabilmelerine” ilişkin açık bir hüküm bulunmaktadır. Söz konusu Yönetmelik kapsamında, ilgili Komisyon kararıyla korumaya alman kişilerle ilgili olarak uygun koruma tedbirleri uygulanmakta; ayrıca acil hallerde de korumaya başlanabilmektedir.
Can güvenliklerinin olmadığı yönünde talepte bulunan ya da yürütülen işlemler sırasında bu yönde bilgi edinilen kişilerle ilgili alınacak tedbirlere ve bu kişilerin korunmalarına yönelik olarak ilgili mevzuat kapsamında yapılan işlemlerin standartlaştırılması ve bu hizmetlerin etkin şekilde yürütülebilmesi bakımından bundan sonra aşağıdaki hususlar yerine getirilecektir:
1. Meydana gelen olaylar ve edinilen bilgiler doğrultusunda, asayişin sağlanmasına ve suç işlenmesinin önlenmesine yönelik önleyici kolluk tedbirlerinin, kişilerin talebi üzerine ya da re’sen; İl/İlçe Emniyet Müdürünün/Amirinin sorumluluğunda ilgili Şube Müdürlükleri ve Polis Merkezi Amirliklerince aldırılmasına devam edilecektir.
2. Alınacak bu tedbirlerin yanı sıra, can güvenliklerinin olmadığını beyan eden kişilerin Emniyet Makamlarına; doğrudan ya da Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Mahkemeler ile Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Valilikler, Kaymakamlıklar ve diğer idari makamlar aracılığıyla yapacakları müracaatlar ile ilgili olarak; – Güvenliğinin sağlanmasını talep eden herkese, acil durumlarda arayabileceği 155 Polis İmdat telefonu ve bölge polis merkezi amirliğinin irtibat numaralan tebliğ edilecek, – Bölge polis merkezi amirliği ile bölge asayiş ekipleri de kişinin kimliği, adresi ve muhtemel fail hakkında bilgilendirilecektir.
3. Bu müracaatlarda uygulanacak diğer tedbirleri ya da kişinin ayrıca korunmasının gerekip gerekmeyeceğini belirleyebilmek için; durumla ilgili olarak bir değerlendirme ve şüphelenilen kişi ile ilgili olarak detaylı bir araştırma yapılacaktır. Bu amaçla; şüpheli kişinin adres kaydı, arananlardan olup olmadığı, hakkında devam eden bir tedbir kararının bulunup bulunmadığı, ruhsatlı silahının olup olmadığı, varsa faili ya da mağduru olduğu suçlar, hakkında uygulanmış idari yaptırmalar, kullandığı araçlar, gidebileceği veya bulunabileceği yerler, o yerdeki geçici konaklama tesisleri ve seyahat araçlarını kullanıp kullanmadığı, psikolojik rahatsızlığının olup olmadığı gibi bilgiler, Emniyet Bilgi Sisteminden veya diğer bilgi sistemlerinden ya da ilgili kişi ve kuruluşlardan araştırılacak; kişinin yaşadığı ve çalıştığı yerlerdeki bilgi sahiplerinin ve kendisini tanıyan kişilerin bilgilerine başvurulacaktır. Şüphelenilen kişinin belli olmadığı durumlarda, muhtemel failin/faillerin kimliklerinin belirlenmesine ve gerekli araştırmanın araştırma ve değerlendirme neticesinde, durumun Özellikleri dikkate alınarak; gerektiğinde yapılmasına çalışılacaktır.
4. Yapılan ve geçici olmak üzere; Kişinin ikameti veya işyeri önünde veya civarında geçici olarak ve/ veya belirli zamanlarda ekip/personel görevlendirilmesi, Tedbirlerin uygulanacağı bölgelerde görevli ekiplerin belirlenerek, kontrollerini sıklaştırmaları, Kişinin veya gerekli diğer kişilerin işyerine, okula, adliyeye vb yerlere gidiş gelişlerinin, talepleri halinde görevli ekip refakatinde sağlanması, şeklinde önleyici kolluk tedbirlerinin uygulanması sağlanacaktır.
5. Kişinin korunma talebinin olduğu ya da yapılacak değerlendirme neticesinde kişinin korunmasının gerekli olduğunun değerlendirildiği durumlarda; kişinin müracaatı İl/İlçe Koruma Şube Müdürlüklerine/ Büro Amirliklerine intikal ettirilecek ve bu kişiler hakkında Koruma Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde gerekli işlemler bu birimlerimizce yürütülecektir.
6. Adli soruşturma yürüten tüm birimlerimizce, kişinin tehdit edildiğine ve can güvenliğinin olmadığına dair bilgi edinilmesi halinde; adli işlemlere devam edilmekle birlikte, aynı zamanda yukarda belirtilen araştırma ve değerlendirme işlemleri de yapıldıktan sonra, ilgili kişinin korumasının gerektiği durumlarda ilgilinin müracaatı İl/İlçe Koruma Şube Müdürlüklerine/Büro Amirliklerine intikal ettirilecek ve Koruma Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında gerekli işlemler bu birimlerimizce yürütülecektir. Kişilerin can güvenliklerinin sağlanmasına yönelik tedbirlerin uygulanmasına azami önem ve öncelik verilmesini, Genelgenin tüm birimlere dağıtımının yapılarak personele tebliğ edilmesini ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim.
Beşir ATALAY İçişleri Bakanı